Time to live
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Şubat 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Mart 2009) |
Time to live (TTL) veya atlama sınırı (hop limit) bilgisayardaki veya ağdaki bir verinin ömrünü sınırlayan bir mekanizmadır.[1] Ttl veriye eklenmiş veya gömülmüş bir sayaç veya zaman damgası olarak düşünülebilir. Öngörülen atlama sayısı veya zaman geçtikten sonra, veri düşürülür. Bilgisayar ağlarında, bir veri paketinin süresiz dolaşmasını önler. Bilgi işlemde, önbellek performansının arttırımını ve gizliliğini geliştirmek için kullanılır.
IP Paketleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Internet Protokolü (IP) altında, TTL 8-bitlik bir alandır. TTL, IP datagramın bir Internet sisteminde var olmasının üst sınırı olarak düşünülebilir. TTL alanı datagramın gönderen tarafında belirlenen ve hedefe giden yol üzerindeki her yönlendiricide azalmaktadır. Datagram hedefine ulaşmadan önce TTL alanı sıfıra ulaşırsa, datagram düşürülür ve bir ICMP hata veri birimi (11 - Zaman Aşıldı ) gönderene geri gönderilir. TTL alanının amacı İnternette dolaşan, teslim edilemeyen bir veri biriminin İnternette sonsuza dek yönlendiriciler arasında dönmekte olması durumundan kaçınmaktır. Teorik olarak, IPv4 datagram da geçen her host en az bir birim TTL azaltmasına rağmen, Time To Live, saniye olarak ölçülür.Uygulamada, TTL alanı her hopta bir azalır. IPv6 da hop limit olarak adlandırılmaktadır.
TTL (Time To Live), ağ yönlendiricisine ip paketinin ağ içerisinde çok fazla zamandır bulunduğunu ya da ağdan atılması, iptal edilmesi (düşürülmesi) gerektiğini belirten ip paketinin içerisinde bulunan bir değerdir. Bir takim nedenlerden ötürü, paket makul zaman aralığında hedef tarafından teslim alınmamiş olabilir. Örneğin; yanlış yönlendirici tablolarının kombinasyonları bir paketin sonsuz döngüye girmesine neden olabilir. Çözüm, belli bir süre sonra paketi iptal etmek ve paketi yeniden gönderip göndermeyeceğine karar verebilmesi için paketi oluşturana bir mesaj göndermektir.
TTL'in başlangıç değeri paket başlığının 8 bitlik bir alanına sistem tarafından ön tanımlı olarak ayarlanmıştır. TTL’in asıl amacı belirlenmiş zaman aralığında, süresi dolmuş paketlerin ihraç edilmesine dayanır. Her yönlendirici TTL alanındaki sayıdan 1 çıkartır (eksiltir), bu sayı yönlendirici hop sayısına karşılık gelir. Her yönlendiriciye TTL alanındaki sayıdan bir çıkartılmış bir paket ulaşır. Bu sayı sıfır olduğunda, yönlendirici paketin düşürüleceğini yani iptal edileceğini belirler ve paketi üreten hosta ICMP (Internet Control Message Protocol) mesajı gönderir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "What is time-to-live (TTL)?". Networking (İngilizce). 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2024.