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Frequently Asked Questions for Interns 
If you do not see your question or answer here, please contact VA’s Pathways Program 
Management Office at pathways@va.gov with the subject line “Question.” 

 

If I am hired for a summer internship, can it be extended as an ongoing internship over the 
school year? 

 
Some internships have a specified end date indicated in the Job Opportunity Announcement 
(JOA). These are called Not to Exceed (NTE) positions and are often used to complete 
temporary projects or perform labor intensive tasks. These internships do not require that they 
be related to your area of study. However, if the JOA includes the potential for conversion and all 
other eligibility requirements for conversion have been met, then a conversion is possible. It is best 
to consult with your HR representative to be sure. 

 
If you want to apply for a different internship in the same organization, a minimum public 
notification (internal to the agency – not on USAJOBS) must be provided to similarly situated 
Interns in the organization who may also be interested in the position. The application of 
standard selection procedures including the application of veteran’s preference applies. 

 
What if there is a full-time position in my organization that I want to apply for when I 
complete my internship? 

 
You can be “non-competitively” converted to the position if you have completed all the 
requirements for conversion and the position is in the same job series as your current 
internship. You can also be non-competitively converted into a career ladder position if the JOA 
states this possibility. Please note that conversion is not automatic nor guaranteed. 

 
What qualifies as a “certificate program” when determining eligibility? 

 
The Pathways Programs regulation (see 5 CFR 362.103) defines certificate program as “post- 
secondary education, in a qualifying educational institution, equivalent to at least one academic 
year of full-time study that is part of an accredited college-level, technical, trade, vocational, or 
business school curriculum.” 
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VA Pathways FAQs for Interns 
 
Can the completion of certain coursework be required for an internship position? 

 
Yes. Some internships may state that certain educational or “positive education” requirements 
be completed in order to be eligible for conversion to a fulltime position. For example, the JOA 
for an Engineering Internship may indicate that only students who have completed or are 
currently taking certain courses would be eligible for the Engineering Intern position. 

 

What if I want or need to take a break from my schooling while in my internship? 
 

You should check with your local VA office to determine if there is a procedure for 
accommodating a break in either the internship or schooling. Otherwise, students are required 
to continue to maintain eligibility requirements in order to remain in their internship. 

 
When does the 120-day clock for non-competitive conversion to the competitive service 
begin? Does it start when I complete my academic requirements or upon graduation (i.e., 
when my academic institution confers the degree which could be several weeks or months 
later)? 

 
The 120-day clock for non-competitive conversion starts when you complete your academic 
requirements (as determined by the educational institution). You should check with your 
educational institution to determination when degree requirements have been met. 

 
While I am in my internship I plan on enrolling in another school after I graduate. 
Do I have to stop my internship and apply again? 

 
Your organization can retain you as an Intern or Intern NTE following initial Pathways 
appointment if you have been accepted into another qualifying degree program upon 
completion of the initial degree or certificate program that qualified you for Pathways. It is 
not uncommon, for example, for students who finish a degree to immediately begin a 
master’s or professional degree program. In such situations, the acceptance into another 
qualifying educational program means the student maintains eligibility for employment as an 
Intern. Public notification and competition are not required for the participant to continue in 
the Internship Program. 

 
 
 
 
 
 
 
 


	If I am hired for a summer internship, can it be extended as an ongoing internship over the school year?
	What if there is a full-time position in my organization that I want to apply for when I complete my internship?
	What qualifies as a “certificate program” when determining eligibility?
	VA Pathways FAQs for Interns
	Can the completion of certain coursework be required for an internship position?
	What if I want or need to take a break from my schooling while in my internship?
	When does the 120-day clock for non-competitive conversion to the competitive service begin? Does it start when I complete my academic requirements or upon graduation (i.e., when my academic institution confers the degree which could be several weeks ...
	While I am in my internship I plan on enrolling in another school after I graduate. Do I have to stop my internship and apply again?

