Content-Length: 164999 | pFad | http://ca.wikipedia.org/wiki/For%C3%A7a_A%C3%A8ria_Alemanya

Força Aèria Alemanya - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Força Aèria Alemanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarLuftwaffe
lang=
Modifica el valor a Wikidata
TipusUnitat militar
SobrenomTeam Luftwaffe Modifica el valor a Wikidata
SeuAir Force Command (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Fundació9 gener 1956 Modifica el valor a Wikidata
PaísAlemanya Modifica el valor a Wikidata
BrancaForces aèries
Part deBundeswehr Modifica el valor a Wikidata
Mida29,500 homes [1]
Quarter generalAir Force Command (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Comandants
ComandantTinent General
Guerres i batalles
Primera Guerra Mundial
Segona Guerra Mundial
Batalla d'Anglaterra
Operació Força Deliberada
Guerra de Kosovo
Guerra de l'Afganistan
Cultura militar
DivisaTeam Luftwaffe Modifica el valor a Wikidata
Lema"Wir dienen Deutschland"
"Servim a Alemanya"
HimneDeutschlandlied
Lloc webbundeswehr.de… Modifica el valor a Wikidata


La Luftwaffe és la força aèria alemanya. El precedent de la Luftwaffe, el Fliegertruppen des deutschen Kaiserreiches (Servei Aeri de l'Exèrcit de l'Imperi Alemany), va ser fundat el 1910. Els aparells militars voladors del Servei en un primer moment es van usar per missions de reconeixement en suport dels exèrcits en terra, de la mateixa manera que havien fet els globus que es van usar durant la Guerra Austro-prussiana de 1870–1871 i fins i tot abans, durant les Guerres napoleòniques, car es va usar la vigilància aèria per primera vegada en guerra quan els francesos van usar globus aerostàtics per a espiar les posicions aliades abans de la batalla de Fleurus, el 26 de juny de 1794. Els exèrcits britànic i francès també comptaven amb unitats de reconeixement aeri creades en la dècada del 1910.

Primera Guerra Mundial

[modifica]
Insígnia de la Luftstreitkräfte de l'Imperi Alemany (1916-1918)

Durant la Primera Guerra Mundial es van usar diferents tipus d'aparells voladors, des de caces de tres ales com el Fokker Dr.I a avions de reconeixement o bombarders, o zeppelins per observació o bombardeig, com a unitats integrades en l'exèrcit de terra o la marina, però no com cos independent. L'exèrcit imperial va usar zeppelins per bombardejar objectius civils contra França i Bèlgica sense gaire èxit, perquè tot i que al principi de la guerra semblaven superar tècnicament als avions, car eren igual de ràpids, duien més armes, podien dur més càrrega de bombes i podien abastar llargues distàncies, la seva vulnerabilitat al foc antiaeri es va fer evident en els primers atacs, en els que es van abatre tres aparells, cosa que va fer que el comandament perdés la confiança en ells i van ser reassignats a la Kaiserliche Marine, la marina imperial per ser usats en missions de reconeixement naval en el Mar del Nord i la mar Bàltica.

Ascenció del primer zeppelin

Es van usar els zeppelins també en atacs nocturns al Regne Unit a baixa altitud, per atacar centres industrials i urbans. Els atacs aeris eren repel·lits amb llums antiaeris i foc antiaeri, i en els primers anys l'única manera d'abatre un zeppelin amb un altre aparell volador era bombardejar-lo. El 1916, tot i que van aparèixer nous zeppelins que permetien volar sobre els núvols, doblant l'altitud d'ús per evitar l'artilleria, també van aparèixer els avions amb les metralladores davanteres, que permetien abatre els bombarders més fàcilment, i això va marcar el final de l'època dels zeppelins.

Van ser els caces els que van rebre tota l'atenció, dedicats a tasques de reconeixement i bombardeig, però també en combat aeri, en el que van sorgir asos com Manfred von Richthofen, conegut com el Baró vermell, Ernst Udet, Hermann Göring, Oswald Boelcke, Max Immelmann i Werner Voss.

Entreguerres

[modifica]

Després que la guerra acabés amb derrota alemanys, el servei va ser dissolt a conseqüència del Tractat de Versalles,[2] que obligava a la destrucció dels seus avions. Com a resultat d'aquesta dissolució, la RAF del Regne Unit es considera la força aèria més antiga del món, fundada l'1 d'abril de 1918.

Alemanya va esquivar la prohibició detenir un exèrcit aeri, al principi formant pilots en escoles d'aviació civil, i més tard creant en secret a Lipetsk una base aèria en la que es pilotaven avions holandesos, alemanys i soviètics, del 1924 al 1933 en col·laboració amb la Unió Soviètica. La base va ser coneguda com el 4t escamot de l'ala 40 de l'exèrcit roig

El 25 de febrer de 1935, Adolf Hitler va ordenar Hermann Göring que reinstaurés la Luftwaffe, contravenint el Tractat de Versalles signat el 1919, amb l'aprovació implícita de França, el Regne Unit i la Societat de Nacions que no van fer res per impedir-ho.

La Luftwaffe va tenir l'oportunitat ideal per provar seus pilots, aparells i tàctiques a la Guerra Civil espanyola, quan s'hi va enviar la Legió Còndor en suport dels sublevats. S'hi van enviar moderns aparells com els bombarders Stuka i els caces Messerschmitt Bf 109, amb les marques dels nacionalistes per substituir les insígnies alemanyes. S'hi van provar els bombardeigs sistemàtics a la ciutat de Guernica el 26 d'abril de 1937 per provar les teories del bombardeig estratègic formulades pel General italià Giulio Douhet

Segona Guerra Mundial

[modifica]
Emblema durant la Segona Guerra Mundial

Al principi de la Segona Guerra Mundial, la Luftwaffe era una de les més modernes, poderoses i experimentades forces aèries del món, dominant els cels d'Europa amb avions més avançats que els dels contrincants. La Luftwaffe va ser essencial en la tàctica de la Blitzkrieg, car el suport ofert pels bombarders Stuka i una aclaparadora flota de caces van ser la clau per diversos èxits inicials.

Després de la batalla d'Anglaterra, la Luftwaffe va començar a perdre embranzida perquè els avions aliats van començar a ser més avançats i més poderosos que els alemanys.

Al final de la guerra, la Luftwaffe ja no va ser un factor determinant, tot i desplegar aparells com el Messerschmitt Me 262, per la manca de combustible, la poca capacitat de producció i la poca disponibilitat de pilots entrenats.

Guerra Freda

[modifica]
Insígnia de la Luftwaffe
Emblema de les aeronaus de l'Alemanya de l'Est

Després de la guerra l'aviació militar alemanya va ser prohibida, i la Luftwaffe es va desmantellar l'agost del 1946 fins que els aliats occidentals van veure en la Unió Soviètica i el Pacte de Varsòvia una amenaça, el 1955, en el període conegut com a Guerra freda, quan es va poder equipar amb aparells alemanys amb disseny estatunidenc, i s'hi van reincorporar nombrosos pilots de la guerra. Durant els anys 1960 diversos Lockheed F-104 es van estavellar després de ser modificats per servir la Luftwaffe. Entre el 1965 i el 1970, dues ales de terra van equipar míssils Pershing I amb caps nuclears, i el 1970, es van millorar a Pershing IA, sempre custodiats per l'exèrcit estatunidenc. Els míssils es van destruir el 1991.

Des dels anys 1970, la Luftwaffe, juntament amb altres forces aèries, va participar en el desenvolupament de naus europees com el Panavia Tornado i més recentment l'Eurofighter Typhoon.

Un Eurofighter Typhoon alemany de la Luftwaffe

La força aèria de l'alemanya de l'est, la Luftstreitkräfte, es va bastir d'aparells produïts a països del Pacte de Varsòvia, com el Sukhoi Su-17 i els més famosos Mikoian-Gurévitx com els caces MiG-21, MiG-23 i MiG-29 i servien com una extensió de l'Exèrcit Roig a la RDA, sent l'únic país que usava els mateixos aparells que els soviètics, en lloc de models rebaixats per l'exportació. Com extensió de la força aèria soviètica gaudia de poca autonomia.

Reunificació

[modifica]
Insígnia de la Luftwaffe

Després de la reunificació, aparells i pilots de la RDA van integrar-se en la Luftwaffe, tot i que la majoria d'aparells es van vendre a països de l'est membres de l'OTAN com Polònia o els països bàltics. Una ala completa, l'Ala 72 Steinhoff de caces, de Laage, que pilotaven MiG-29 comprats durant la reunificació i es van fer servir per entrenar tàctiques de combat aeri fins que finalment es van vendre els aparells a Polònia el 2004. El març de 1999, per primer cop des de 1945, la Luftwaffe va entrar en combat en la Guerra de Kosovo en l'Operació Força Aliada com a part de l'OTAN, i aquest fet va ser molt controvertit a Alemanya, on la constitució obliga a no participar en guerres ofensives.

Aeronaus

[modifica]
Aeronaus Imatges Origen Tipus Nombre d'unitats Model
Eurofighter Typhoon
Unió Europea Unió Europea Caça polivalent 140 EF2000
Panavia Tornado
Unió Europea Unió Europea Caça bombarder 76 Tornado ECR
Tornado IDS
Airbus A319CJ
Unió Europea Unió Europea Avió de passatgers 2 A319CJ
Airbus A340
Unió Europea Unió Europea Avió de passatgers 2 A340-313
Bombardier Global Express Canadà Canadà Avió privat 4 Global Express 5000
Airbus A400M Atlas
Unió Europea Unió Europea Avió de transport militar 5 A400M
Transall C-160
Unió Europea Unió Europea Avió de transport militar 30 C-160D
Airbus A310 MRTT
Unió Europea Unió Europea Avió d'avastament en vol 5 A310-304 MRTT
Sikorsky CH-53 Sea Stallion
Estats Units Estats Units Helicòpter de transport militar 66[3][4] CH-53G/CH-53GS
Eurocopter AS532 Cougar
Unió Europea Unió Europea Helicòpter de transport militar 3 AS-532 U2
Eurocopter EC145
Unió Europea Unió Europea Helicòpter de reconeixement militar 2 H145M

Referències

[modifica]
  1. www.bundeswehr.de
  2. Boyne i 2003, p.88,123,152.
  3. «World Air Forces 2014» (PDF) (en anglès). [Consulta: 24 setembre 2014].
  4. «Sikorsky CH-53» (en alemany). [Consulta: 24 setembre 2014].

Bibliografia

[modifica]
  • Boyne, Walter J. The Influence of Air Power upon History. Pelican, 2003. ISBN 1-58980-034-6. 

Enllaços externs

[modifica]
  • www.luftwaffe.de (alemany)








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ca.wikipedia.org/wiki/For%C3%A7a_A%C3%A8ria_Alemanya

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy