Paistaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sipulin paistamista paistinpannulla.

Paistaminen on ruoan kypsentämistä kuumalla pinnalla kuuman rasvan avulla. Paistinrasvana voidaan käyttää voita, margariinia tai kasviöljyä. Paistamista pannulla ilman rasvaa sanotaan paahtamiseksi tai pariloimiseksi.[1] Paistamiseksi kutsutaan myös ruoan kypsentämistä uunissa. Esimerkiksi sianruhon takaraajoista saatava kinkku paistetaan uunissa, samoin leivät ja kakut.[2]

Keittämisessä, jossa ruoka-aine on upotettuna veteen, maitoon tai muuhun runsaasti vettä sisältävään nesteeseen, veden lämpötila voi nousta korkeintaan sataan asteeseen, mutta paistorasva voi olla paljon kuumempaa (noin 200–250 °C). Siksi paistettavan tuotteen pinnassa sokeri karamellisoituu tuottaen ruskeaa väriä, ja osa muista aineista saattaa hiiltyä. Paistetun perunan ja lihan pinta on ruskea, keitetyn lihan pinta jää harmahtavaksi. Paistorasvan lämpötilasta riippuu, kuinka syvälle rasva tunkeutuu ja kuinka rapea pinnasta tulee. Uppopaistamisessa paistettava tuote, esimerkiksi ranskalaiset perunat, upotetaan kokonaan rasvaan. Friteerauksessa tuote kastetaan vehnäjauhopohjaiseen taikinaan ennen uppopaistamista.

  1. Suontausta, Marita: Ruoan kypsentäminen Yhteishyvä. 19.4.2010. Arkistoitu 18.12.2010. Viitattu 20.6.2020.
  2. Grönros, Eija-Riitta (päätoim.): Kielitoimiston sanakirja. (Osa 2, s. 416, hakusana paistaa) Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2007. ISBN 978-952-5446-20-3 Kirjan verkkoversio Viitattu 7.7.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]