Wegaf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wegaf hieroglyfein
syntymänimi
wgF18
f
Wegaf
valtaistuinnimi
raD43
N19
Khutawyra
Ra-jumala on kahden maan suojelija
Horus-nimi
G5
S42Z2R8
Sekhem-netjeru
Jumalten sekhem(valtikka)
Kultainen Horus-nimi
G8U7M17M17N19

Merytawy
Kahden maan rakastama
Nebty-nimi
G16xa
a
G30

Khabaw
Voima on ilmestynyt

Wegaf tai Khutawyre Wegaf oli muinaista Egyptiä 13. dynastian aikaan vuoden 1795 eaa. tienoilla hallinnut faarao.

Wegaf hallitsi Torinon papyruksen mukaan hiukan yli kaksi vuotta. Hyvin lyhyet hallitusajat olivat tyypillisiä 13. dynastian aikaan, koska keskushallinto heikkeni ja maa ajautui kohti toista välikautta. Hänen katsotaan yleensä olleen 13. dynastian ensimmäinen faarao. Wegafia seurasi vielä noin kymmenen lyhytaikaista hallitsijaa ennen keskushallinnon hajoamista.

Torinon papyruksen mukaan Wegaf olisi ollut 13. dynastian ensimmäinen hallitsija. Eri lähteiden vertailun perusteella tutkijat ovat kuitenkin päätyneet siihen, että Torinon papyruksessa on virhe, sillä sinettijälki, jossa on Wegafin nimi, näyttäisi kuuluvan pikemminkin dynastian keskivaiheille kuin sen alkuun. Ilmeisesti Sobekhotep ja Wegaf on sekoitettu toisiinsa kuningasluettelossa, ja siten Sobekhotep I olisi 13. dynastian ensimmäinen hallitsija.[1]

Wegafin hallituskaupunki oli todennäköisesti Itj-tawy. Hänen hallituskaudeltaan ei kuitenkaan ole jäänyt juuri merkkejä yhtä sinettiä lukuun ottamatta. Karnakista ja Nubiasta on myös löydetty kaksi steelaa, joissa on hänen nimensä. Kairon egyptiläisessä museossa olevan patsaan oletetaan uusien tutkimusten valossa kuuluvan Wegafille.

  1. 13th Dynasty (1783-1640) The Ancient Egypt Site. Viitattu 31.10.2023. (englanniksi)
Edeltäjä:
Sobekneferu
Egyptin faarao
13. dynastia
Seuraaja:
Sobekhotep III


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.