Content-Length: 237851 | pFad | http://tr.wikipedia.org/wiki/Dock_(macOS)

Dock (macOS) - Vikipedi İçeriğe atla

Dock (macOS)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dock
Dock Mavericsde
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma1999 (25 yıl önce) (1999)
İşletim sistemiNextStep, macOS
PlatformmacOS, iOS
TürGörev çubuğu
Resmî sitesisupport.apple.com/guide/mac-help/open-apps-from-the-dock-mh35859/mac Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Dock, macOS işletim sisteminin grafiksel kullanıcı arayüzünün belirgin bir özelliğidir. Uygulamaları başlatmak ve çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullanılır.[1] Dock ayrıca macOS'ten önceki NextStep ve OpenStep işletim sistemlerinin öne çıkan bir özelliğidir.

Dock OPENSTEP-de

Bir rıhtım olarak bilinen en eski uygulamalar, RISC OS ve NeXTSTEP gibi işletim sistemlerinde bulunur. iOS sistemi, iPhone, iPod Touch ve iPad için Dock'un kendi sürümüne sahiptir. Apple 1999'da Dock'un tasarımı için bir ABD patent başvurusunda bulundu ve dokuz yıl sonra Ekim 2008'de patenti aldı. Uygulamalar, en soldaki öğe olarak kalıcı bir fikstür (veya Dock dikey olarak yapılandırılmışsa en üstteki) olan Finder haricinde sürükleyip bırakarak Dock'a eklenebilir ve Dock'dan kaldırılabilir.[2] Çöp Kutusu simgesi aynı zamanda sağ ucunda daimi bir fikstür (veya Dock yeniden konumlandırılırsa alt) olur. MacOS Çekirdek Hizmetleri'nin bir parçası olan Dock.app / System / Library / CoreServices / adresindedir.

OS X-da Dock

NeXTSTEP ve OpenStep'te Dock, sık kullanılan programlar için simgeler içeren bir uygulama başlatıcısıdır. Çalışma Alanı Yöneticisi ve Geri Dönüşümcü ikonu daima görülebilir.[3] Dock, bir programın simgesinin altında bir üç nokta göstererek çalışmadığını gösterir. Program çalışıyorsa, simge üzerinde bir üç nokta bulunmamaktadır. MacOS'ta, çalışan uygulamalar, küçük bir siyah üçgen (Mac OS X 10.0-Mac OS X 10.4 Tiger), mavi renklendirilmiş parlak nokta (Mac OS X 10.5 Leopard-Mac OS X 10.7 Lion), yatay ışık çubuğu (OS X 10.8 Mountain Lion ve OS X 10.9 Mavericks) ve Basit bir siyah beyaz noktada oluyor (OS X 10.9 Yosemite-macOS 10.12).

Ancak macOS'ta Dock, işletim sistemindeki herhangi bir program veya dosyanın deposu olarak kullanılır. Daha küçük yeniden boyutlandırılmış öğeleri netleştirmek için büyütme kullanırken herhangi bir sayıda öğeyi tutabilir ve bunları dinamik olarak yeniden boyutlandırır. Varsayılan olarak, ekranın alt kenarında görünür, ancak kullanıcı isterse ekranın sol veya sağ kenarlarına da yerleştirilebilir. Dock'ta simgeleri normalde tutmayan uygulamalar, çalışırken orada görünmeye devam ederler ve çıkıncaya kadar da kalırlar.[4] Bu özellikler, Dock'un kapasitesinin ekran çözünürlüğüne bağlı olduğu NeXT işletim sistemindeki platformundan farklıdır. Bu, MacOS'un NeXTSTEP'den başka hiçbir teknolojiyi devralmadığından, bazı Raf işlevlerini kurtarmaya yönelik bir girişim olabilir. (Finder'da Minimum Raf işlevselliği uygulanmıştır.) Dock'daki değişiklikler, işlevselliğini, MessagePad 2x00 serisinde ve benzerleri gibi Apple'nın Newton OS Düğme Çubuğunun işlevselliğine de yakınlaştırıyor.[5] Uygulamalar çubuğun üzerine Ekstralar Çekmece'sine (Finder benzeri bir uygulama) içeri ve dışarı sürüklenebilir. Ayrıca, ekran manzara moduna alındığında, kullanıcı, MacOS'daki Dock gibi, Düğme Çubuğunu ekranın sağında veya solunda konumlandırmayı seçebilir. MacOS Dock ayrıca uygulamaları ekranda görünmeden kontrol eden genişletilmiş menüler de içeriyor. Çoğu uygulamada, bazı uygulamalar bu menüleri, iTunes gibi başka amaçlarla kullanmasına rağmen, "Çık", "Dockda sakla", "Dockdan Çıkar" ve diğer seçenekler gibi basit seçeneklere sahiptir; Bazı uygulamalar bu menülerden başka amaçlarla, örneğin bir kullanıcının belirli oynatma seçeneklerini kontrol etmesinin bir yolu olarak bu menüyü kullandığı iTunes gibi kullanır. Diğer uygulamalar, bir çevrimiçi takma adın durumunu değiştirmeyi (MSN, AIM / iChat vb.) veya bir belgede yapılan değişiklikleri otomatik olarak kaydetmeyi içerir (Bu özellik, macOS için mevcut olan geçerli bir uygulama bulunmamaktadır). Dockling'ler (Mac OS X 10.4 veya daha önceki sürümlerde) sağ fare düğmesini kullanarak da açılabilir, ancak çoğu zaman tıklama ve basılı tutma veya kontrol tıklatma menüyü yukarıya çıkaracaktır.[6]

Mac OS X Leopard'da, kenetlenme yerleri Yığınlar ile değiştirildi.[7] Yazılım "yığın" dosyalarını Dock'taki küçük bir organize klasöre yerleştirir ve sola tıklatarak açılabilir. Yığınlar üç şekilde gösterilebilir: "hayran", "ızgaralar" veya dockling'lere benzeyen bir "liste". Izgara görünümünde, bu yığındaki klasörler Finder'i açmaya gerek kalmadan doğrudan bu yığın içerisinde açılabilir.

iOS'ta dock, uygulamaları depolayan ve iOS 4'ten beri uygulamaları içeren klasörlerdir. MacOS platformunun aksine iPhone ve iPod Touch'daki dock'a maksimum 4 simge yerleştirilebilir. Bununla birlikte, iPad için maksimum olan 6 simgedir. iOS'daki yükleme istasyonunun boyutu değiştirilemez.

Dock-da Yığınlar

Mac OS X Public Beta ve 10.0'da bulunan rıhtımın orijinal hali, Aqua tarzlı kemerlerle düz beyaz bir saydam arabirim sunar. Mac OS X 10.1 ile Tiger arasında bulunan platform, ince çizgileri kaldırır.[8] Mac OS X Leopard-dan Liona kadar, Sun Microsystems'ın Project Looking Glass uygulama yuvasına benzeyen, geleneksel düz ekran yerine bir cam benzeri perspektif sunar. OS X Mountain Lion ve Mavericks, donmuş camı andırmak için görünümünü değiştirir ve köşeleri yuvarlatılmıştır. OS X Yosemite, daha saydam ve bulanıklık etkisi olsa da, Mac OS X Tiger'a benzer şekilde 2B görünümüne döner.[9] IPhone OS 1 ila 3'te, yükleme istasyonu Mac Pro'nun önüne benzeyen metal bir görünüm kullandı. iOS 4, Mac OS X Leopard'tan Aslan'a kadar dock tasarımını kabul etti. Bu, iOS 7'ye kadar kullanıldı ve Mac OS X Tiger'dan benzer bir platform kullandı.[10]

Dock-da Yığınlar uygulamaları

İlgili yazılım

[değiştir | kaynağı değiştir]
Farklı Dock gelişimleri

Klasik Mac OS'da rıhtım yoktu, ancak Mart 1995'te Sistem 7.5.1'den başlayarak aynı temel işlevleri yerine getiren OS'nin standart sürümleriyle birlikte gelen Launcher adlı bir uygulamaya sahipti. Ayrıca, DragThing gibi eklentiler, önceki sürümlerin kullanıcıları için bir bağlantı noktası ekledi. Microsoft, Windows 98'de QuickLaunch araç çubuğuyla basitleştirilmiş rıhtım özelliğini uyguladı ve bu özellik Windows Vista'ya kadar kaldı.

Linux ve BSD'de çeşitli rıhtımlar da kullanılmaktadır. Bazı örnekler Window Maker, Docky (GNOME Do) ve Avant Window Navigator, KDE için KXDocker ve diğer çeşitli gdesklet / adesklets rıhtımları, AfterStep Wharf, iTask NG (gOS gibi bazı Aydınlanma tabanlı Linux dağıtımlarıyla kullanılan bir modül) ve Blackbox Slitdir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  4. ^ https://teknodestek.com.tr/macbook-larda-dock-cubugu-ayarlari/ [yalın URL]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://tr.wikipedia.org/wiki/Dock_(macOS)

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy