Content-Length: 252816 | pFad | https://nl.wikipedia.org/wiki/Wreck-It_Ralph

Wreck-It Ralph - Wikipedia Naar inhoud springen

Wreck-It Ralph

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wreck-It Ralph
Wreck-It Ralph
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline This November, he's exploring new worlds, he's meeting new friends... he's got ONE chance to play the hero.
Regie Rich Moore
Producent Clark Spencer
Scenario Verhaal
Rich Moore
Phil Johnston
Jim Reardon
Scenario
Phil Johnston
Jennifer Lee
Hoofdrollen John C. Reilly
Sarah Silverman
Jack McBrayer
Jane Lynch
Muziek Henry Jackman
Montage Tim Mertens
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 2 november 2012
Vlag van Nederland 12 november 2012
Vlag van België 12 november 2012
Genre animatie / komedie
Speelduur 108 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 165 miljoen
Opbrengst US$ 471 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 13
Overige nominaties 21 (genomineerd voor 1 Oscar)
Vervolg Ralph Breaks the Internet (2018)
Kijkwijzer AngstGeweld
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wreck-It Ralph is een Amerikaanse animatiefilm uit 2012, geproduceerd door Walt Disney Animation Studios.[2] De wereldpremière was op 29 oktober 2012 in het El Capitan Theatre. De film is gedistribueerd door Walt Disney Pictures. Het is de 52e film in de Walt Disney Animated Classics reeks. De film is geregisseerd door Rich Moore.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in een wereld die bestaat binnen de verschillende video- en arcadespellen in de Litwak's Arcade speelhal. Na sluitingstijd komen de personages uit de verschillende spellen vaak bijeen. Centraal staat Wreck-It Ralph, de antagonist uit het spel "Fix-It Felix, Jr." Tijdens een bijeenkomst met andere videospelschurken maakt Ralph bekend dat hij niet langer de schurk wil zijn, daar iedereen van zijn spel hem haat. Hij hoopt dat door een medaille te winnen, net als Felix dat altijd doet, hij het respect van de anderen kan krijgen.

Ralph betreedt voor dit doel de first-person shooter "Hero's Duty". Hij vindt de medaille, maar wordt door een van de vijanden uit het spel, een cy-bug, uit het spel gegooid. Ondertussen merken spelers van "Fix-It Felix, Jr" dat Ralph verdwenen is, en de eigenaar van de speelhal wil het spel wegdoen omdat het kapot zou zijn. Beseffend dat ze dan hun huis zullen verliezen, gaat Felix op zoek naar Ralph. Die is ondertussen aangeland in het racespel "Sugar Rush". Daar ontmoet hij Vanellope von Schweetz, een personage dat vanwege een programmeerfout normaal niet gekozen kan worden door spelers van "Sugar Rush". Ze gebruikt Ralphs medaille om toch een plaats te bemachtigen tussen de racers, tot ongenoegen van het personage King Candy, die van mening is dat Vanellope niet in het spel thuishoort. Ralph voelt medelijden met Vanellope daar ze net zo’n buitenstaander is als hij, en helpt haar met de race. Ondertussen is Felix aangeland in "Hero's Duty", waar hij sergeant Tamora Calhoun ontmoet. Deze waarschuwt Felix dat door Ralphs toedoen een cy-bug uit het spel is ontsnapt en nu de andere spellen bedreigt. De twee spannen samen om Ralph en de cy-bug te zoeken in "Sugar Rush". Felix wordt echter opgesloten in King Candy’s kasteel, terwijl Calhoun ontdekt dat de cy-bug zich reeds aan het voortplanten is.

King Candy hackt "Sugar Rush" en geeft Ralph zijn medaille terug met de mededeling dat Vanellope mee laten racen desastreus zou zijn voor het spel en haarzelf. Ralph ziet de ernst van de situatie in en sloopt Vanellope's wagen. Hij keert terug naar zijn eigen spel, maar dat is verlaten; iedereen is gevlucht daar het spel de volgende dag zal worden afgesloten. Ralph ziet vervolgens Vanellope's afbeelding op de arcade van Sugar Rush, en beseft dat ze wel in het spel thuishoort. Hij gaat terug naar "Sugar Rush", waar hij ontdekt dat King Candy het meesterbrein achter alles is; hij heeft de code van "Sugar Rush" gesaboteerd en zo Vanellope haar programmeerfout gegeven zodat ze nooit zal kunnen racen en hij haar plaats kon innemen. Als ze ooit een race voltooit zal het spel zichzelf resetten en de fout ongedaan gemaakt worden. Ralph redt Felix, en laat hem Vanellope's wagen herstellen. Vanellope kan nu toch meedoen met de race. Tijdens de race beginnen de eieren van de cy-bug uit te komen. Felix, Calhoun en Ralph bevechten de bugs, terwijl Vanellope King Candy probeert te verslaan. Tijdens de race ontdekt ze King Candy’s geheim; hij is in werkelijkheid Turbo, een personage uit een ouder racespel die Sugar Rush binnengedrongen is om weer in het middelpunt van de aandacht te staan. Vanellope kan aan Turbo ontsnappen, die vervolgens door een cy-bug wordt verslonden.

De overige cy-bugs vernielen ondertussen "Sugar Rush" en de personages moeten vluchten, maar Vanellope kan niet mee omdat haar programmeerfout haar verhindert het spel te verlaten. In een laatste poging het spel te redden begeeft Ralph zich naar Diet Cola Mountain, een nooit voltooid onderdeel van het spel, waar hij de mentos-stalactieten wil laten instorten en zo een eruptie van cola en mentos op gang wil brengen. Turbo, die versmolten is met de cy-bug die hem verslond en nu een computervirus is geworden, probeert Ralph nog te stoppen, maar tevergeefs. De eruptie lokt alle cy-bugs en Turbo naar hun ondergang. "Sugar Rush" is gered en Vanellope kan eindelijk haar rechtmatige plaats innemen als de hoofdpersoon van het spel. Ralph en Felix keren terug naar hun eigen spel zodat dit weer werkt en niet weggegooid zal worden. Felix en Calhoun treden in het huwelijk en Ralph krijgt, ondanks dat hij nog steeds de antagonist van het spel is, eindelijk meer respect van de personages uit "Fix-It Felix, Jr."

Personage Originele versie Nederlandse versie Vlaamse versie
Wreck-It Ralph John C. Reilly[2] Frank Lammers Stijn Cole
Vanellope von Schweetz Sarah Silverman[2] Georgina Verbaan Britt Van Der Borght
Fix-It Felix, Jr. Jack McBrayer[2] Sascha Visser Michael Pas
Sergeant Tamora Jean Calhoun Jane Lynch[2] Irene Moors Tania Kloek
King Candy / Turbo (Koning Karamel) Alan Tudyk Jon van Eerd
Huub Dikstaal (Turbo)
Daan Hugaert
Taffyta Muttonfudge (Toffeetia Langestroop) Mindy Kaling Peggy Vrijens Eline De Munck
Markowski Joe Lo Truglio Jonas Leopold
Mr. Litwak Ed O'Neill Ad Visser Stan Van Samang
General Hologram (Generaal Hologram) Dennis Haysbert Murth Mossel Karel Deruwe
Mary (Marie) Edie McClurg Marjolein Algera Gerdy Swemen
Mayor Gene (Geert) Raymond S. Persi Wiebe-Pier Cnossen Sven de Ridder
Don Jess Hernell Levi van Kempen
Deanna Rachael Harris
Roy Skylar Astin
Wynnchel (Marcel) Adam Carolla Marcel Jonker Stan Van Samang
Duncan Horatio Sanz Huub Dikstaal Vincent Banić
Root Beer Tapper Maurice LaMarche Ad Visser Sam De Bruyn
Moppet Girl Stefanie Scott Pip Pellens
Beard Papa John DiMaggio Hero Muller
Sour Bill (Zuurpruim) Rich Moore Gert-Jan "Brainpower" Mulder Sam De Bruyn
Candlehead (Kadelara) Katie Lowes Fleur van de Water
Rancis Fluggerbutter (Renske Roomboter)[3] Jamie Elman Pip Pellens
Jubileena Bing Bing Josie Trinidad Fleur van de Water
Crumbelina Di Caramello Cymbre Walk
Sugar Rush Announcer (Sugar Rush Aankondiger) Tucket Gilmore Levi van Kempen
Kohut Brandon Scott Marcel Jonker
Brad Tim Mertens Wiebe-Pier Cnossen
Clyde Kevin Deters Charly Luske Jeroen Van Dyck
Zangief Rich Moore Jeroen van Inkel Govert Deploige
M. Bison Gerald C. Rivers Marcel Jonker
Saitine Martin Jarvis Huub Dikstaal
Zombie Raymond S. Persi
Cyborg (gebaseerd op Kano uit Mortal Kombat) Brian Kesinger Murth Mossel
Sonic the Hedgehog Roger Craig Smith Sander van der Poel
Turtle Tucker Gilmore
Surge Protector (beveiliger van Game Central Station) Phil Johnston Huub Dikstaal Sam De Bruyn
Ken Reuben Langdon Sander van der Poel
Ryu Kyle Hebert Marcel Jonker
Yuni Verse Jamie Sparer Roberts Fleur van de Water

De overige stemmen in de origenele versie worden ingesproken door: Ava Acres, Isabella Acres, Bob Bergen, Dave Boat, Reed Buck, Michael Carlsen, David Cowgill, Jim Cummings, Ed Daily, Debi Derryberry, Will Deters, Terri Douglas, Sandy Fox, Eddie Frierson, Tyler Ganus, Earl Ghaffari, Emily Hahn, Jennifer Hale, Daniel Kaz, Dave Kohut, Lauren MacMullan, Mona Marshall, Scott Menville, Laraine Newman, Paul Pape, Cooper Reed, Lynwood Robinson, Trenton Rogers, Jadon Sand, Kath Soucie, April Stewart, Fred Tatasciore en Jennifer Christine Vera.
De Nederlandse nasynchronisatie is geregisseerd door Marty de Bruijn en vertaald door John Tak. De overige Nederlandse stemmen zijn ingesproken door: Levi van Kempen, Dennis Breedveld, Maaike Arkesteijn, Ellen Steusel, Mark Dubbeldam, Adriaan Bijl, Fleur van de Water, Pip Pellens, Sander van der Poel, Xavier Werner, Inge 't Hardt, Barry Worsteling, Desirée Verhagen, Coen Marius van Daal, Jasper van Waes en Ffion van Gulik.
De Vlaamse nasynchronisatie is geregisseerd door Mieke Laureys en vertaald door John Tak.

Het idee voor Wreck-It Ralph ontstond reeds in de late jaren 80 onder de werktitel High Score. Sindsdien werd het concept meerdere malen herzien en heroverwogen. Zo veranderde de titel gedurende de jaren 90 naar Joe Jump en Reboot Ralph.[4][5]

Het script onderging meerdere wijzigingen tijdens de productie. Zo zouden Ralph en Vanellope oorspronkelijk meerdere spellen moeten bezoeken om de onderdelen van Vanellope’s racewagen te bemachtigen, en zou Felix met hen meereizen. Ook zou een vierde spel, Extreme Easy Living 2, in de film voorkomen. Dit spel zou gelijk moeten zijn aan The Sims.[6] Deze spelwereld werd uit het script geschrapt daar een dergelijk spel niet bij de arcadespellen zou passen.

Wreck-It Ralph
Soundtrack van Henry Jackman
Uitgebracht Vlag van Verenigde Staten 30 oktober 2012
Duur 70:36
Label(s) Walt Disney Records
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De muziek is gecomponeerd door Henry Jackman. Het slotlied "Sugar Rush" wordt gezongen door de Japanse meidengroep AKB48.[7]

Alle muziek is geschreven door Henry Jackman, behalve 1–6.

Nr. TitelArtiest Duur
1. When Can I See You Again? Owl City 3:38
2. Wreck-It, Wreck-It Ralph Buckner & Garcia 2:59
3. Celebration Kool & the Gang 3:40
4. Sugar Rush AKB48 3:14
5. Bug Hunt (Noisia Remix) Skrillex 7:04
6. Shut Up and Drive Rihanna 3:32
7. Wreck-It Ralph   1:33
8. Life in the Arcade   0:43
9. Jumping Ship   1:06
10. Rocket Fiasco   5:48
11. Vanellope von Schweetz   2:57
12. Royal Raceway   3:23
13. Cupcake Breakout   1:12
14. Candy Vandals   1:39
15. Turbo Flashback   1:42
16. Laffy Taffies   1:35
17. One Minute to Win It   1:17
18. Vanellope's Hideout   2:33
19. Messing with the Program   1:20
20. King Candy   2:11
21. Broken-Karted   2:49
22. Out of the Penthouse, Off to the Race   2:51
23. Sugar Rush Showdown   4:15
24. You're My Hero   4:16
25. Arcade Finale   3:19
Totale duur: 70:36

In de film maken verscheidene computerspelpersonages een cameo. Zo zijn op de filmposter Sonic the Hedgehog en Dr. Eggman te zien en verschijnen onder meer M. Bison, Tails, Bowser, een Super Mushroom, de personages uit Q*bert en een spook uit Pac-Man in de film.

Regisseur Rich Moore wilde vanaf het begin al personages uit echt bestaande spellen ten tonele voeren in de film om het geheel er authentieker uit te laten zien, gelijk aan hoe in bijvoorbeeld Who Framed Roger Rabbit bekende tekenfilmfiguren te zien zijn en in de Toy Story –reeks echt bestaand speelgoed meespeelt.[8] Om de cameo’s mogelijk te maken vroeg Disney de rechthebbenden om toestemming, en liet zich door hen adviseren zodat de personages zo correct mogelijk zouden worden weergegeven in de film. Moore stond er echter wel op dat de cameo’s niet geforceerd over moesten komen. Zo mochten de personages alleen meespelen in scènes die echt bij hen zouden passen. Nintendo wilde bijvoorbeeld graag dat naast Bowser ook Mario in de film te zien zou zijn, maar Moore kon geen geschikte scène voor hem bedenken.[9][10] Ook mochten de cameo’s de aandacht niet te veel afleiden van de hoofdpersonen.

Uitgave en ontvangst

[bewerken | brontekst bewerken]
Disney promote de film tijdens de E3 conventie met behulp van een namaak-arcade.

Oorspronkelijk stond de première van de film gepland voor 22 maart 2013, maar dit werd vervroegd naar 2 november 2012 omdat de productie voorliep op schema.[11][12] De film werd samen met de korte film Paperman als voorprogramma uitgebracht.[13][14] Op 6 juni 2012 werd de eerste trailer voor Wreck-It Ralph uitgebracht.[15] Tevens prees Disney de film aan tijdens de Electronic Entertainment Expo van 2012.

Wreck-It Ralph kreeg overwegend positieve reacties van critici. Op Rotten Tomatoes gaf 86% van de recensenten de film een goede beoordeling.[16] Op Metacritic kreeg de film een score van 72 punten op een schaal van 1 tot 100.[17] Bij een peiling onder het publiek van CinemaScore kreeg de film een A-status.[18] Roger Ebert van de Chicago Sun-Times gaf de film 3 uit 4 sterren.[19]

In Noord-Amerika bracht Wreck-It Ralph in totaal $189.422.889 op, en daarbuiten $281.800.000. Daarmee was de film de op drie na meest succesvolle animatiefilm van 2012, en tevens de op 3 na financieel meest succesvolle film van Walt Disney Animation Studios.[20]

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]
List of awards and nominations
Prijs Categorie Genomineerde Resultaat
Academy Award[21] Beste animatiefilm Rich Moore Genomineerd
Annie Awards[22][23] Beste animatiefilm Gewonnen
Animatie-effecten en –productie Brett Albert Genomineerd
Character Design in an Animated Feature Production Bill Schwab, Lorelay Bove, Cory Loftis, Minkyu Lee
Regie voor een animatiefilm Rich Moore Gewonnen
Muziek voor een animatiefilm Henry Jackman, Skrillex, Adam Young, Matthew Thiessen, Jamie Houston, Yasushi Akimoto
Beste storyboard Leo Matsuda Genomineerd
Lissa Treiman
Beste stemacteur Alan Tudyk (King Candy) Gewonnen
Beste script Phil Johnston, Jennifer Lee
Beste montage Tim Mertens Genomineerd
Chicago Film Critics Association Beste animatiefilm
Critics Choice Awards[24] Beste animatiefilm Gewonnen
Golden Globe[25] Beste animatiefilm Genomineerd
Golden Reel Award[26] Beste geluidsmontage voor een animatiefilm. Gewonnen
IGN's Best of 2012 Awards Beste film Genomineerd
Beste animatiefilm Gewonnen
IGN People's Choice Award voor beste animatiefilm
Beste 3D film Genomineerd
Beste filmposter
National Board of Review Awards[27] Best Animated Feature Gewonnen
Nickelodeon Kids Choice Awards Favoriete animatiefilm
Online Film Critics Society Award Beste animatiefilm Genomineerd
Producers Guild of America Award Beste animatiefilm, bioscoop Clark Spencer Gewonnen
Satellite Award[28] Beste animatie of gemengde media-film. Rich Moore Genomineerd
Saturn Awards[29] Beste animatiefilm Rich Moore Genomineerd
Visual Effects Society[30][31] Outstanding Animation in an Animated Feature Motion Picture Sean Jenkins, Scott Kersavage, Rich Moore, Clark Spencer Genomineerd
Outstanding Animated Character in an Animated Feature Motion Picture John Kahwaty, Suzan Kim, Michelle Robinson, Tony Smeed (for Vanellope)

Als aanvulling op een Flash-gebaseerde versie van het Fix-It Felix, Jr.-spel kwam Disney in 2012 met een gelijknamig computerspel. Het is een platformspel dat is uitgebracht voor de Wii, Nintendo 3DS en DS,[32] en ontving voornamelijk negatieve recensies.[33]

Het spel speelt zich direct af na de gebeurtenissen uit de film. De speler kan als Ralph of Felix Jr. spelen en moet respectievelijk schade toerichten of repareren.

[bewerken | brontekst bewerken]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wreck-It_Ralph

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy