Content-Length: 408051 | pFad | http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%93%D7%A8_%D7%95%D7%95%D7%9E%D7%9F

וונדר וומן – ויקיפדיה לדלג לתוכן

וונדר וומן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
וונדר וומן
Wonder Woman
וונדר וומן, כפי שהופיעה על עטיפה אלטרנטיבית לחוברת Wonder Woman #750 ממרץ 2020, אמנות מאת סטנלי לאו.
וונדר וומן, כפי שהופיעה על עטיפה אלטרנטיבית לחוברת Wonder Woman #750 ממרץ 2020, אמנות מאת סטנלי לאו.
סוג גיבור-על
הוצאה לאור DC קומיקס
הופעה ראשונה All-Star Comics #8
(דצמבר 1941)
יוצרים ויליאם מולטון מרסטון, הארי ג'. פיטר
גילום הדמות גל גדות (היקום הקולנועי של DC) • לינדה קרטר (אשת חיל)
מידע
שם אמיתי דיאנה מתמיסקירה, דיאנה פרינס
כינויים האמזונה הקסומה, כוכב ספיר, אשת חיל (עברית)
סטטוס פעיל
מקום לידה תמיסקירה (קומיקס) עריכת הנתון בוויקינתונים
גזע אלה למחצה
מין נקבה
מקצוע לוחמת
נטייה טוב
כוחות תעופה, כוח מוגבר, מהירות מוגברת, כישורי לחימה, שמיעה מוגברת, ראייה מוגברת, חסינות נגד שכרות, עמידות מוגברת
כלי נשק הפלצור של הסטיה, צמידים חסיני קליעים, חרב ומגן
כלי רכב מטוס בלתי-נראה
חברה בקבוצה ליגת הצדק, ליגת הצדק האפל, האמזונות
חברה לשעבר בקבוצה יחידת אול-סטאר, חברת הצדק של אמריקה, חיל כוכב ספיר, חיל סינסטרו, הזועמות
אזרחות תמיסקירה (קומיקס) עריכת הנתון בוויקינתונים
דמויות קשורות
משפחה היפוליטה (אם)
זאוס (אב, מת)
יאסון (אח תאום)
אנטיופה (דודה)
ארס (אח למחצה)
הרקולס (אח למחצה, מת)
דונה טרוי (וונדר גירל) (שיבוט)
אויבים דומסדיי, Osira, Queen Clea, Zara, Minister Blizzard, מדוזה (DC קומיקס), מקסוול לורד, Mask, Duke Dazam, Earl of Greed, Queen of Fables, Aegeus, Lord Conquest, האדס (DC קומיקס), Villainy Inc., Devastation, Godwatch, Hypnota, Genocide, ארס (DC קומיקס), דוקטור רעל, Angle Man, סירסי (DC קומיקס), דארקסייד, צ'יטה, ג'יגנטה, Baronesa Paula von Gunther, Doctor Cyber, Eviless, First Born, Veronica Cale, Egg Fu, דוקטור פסיכו, Duke of Deception, Superwoman עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

וונדר וומןאנגלית: Wonder Woman: "אשת הפלא"; בעברית כונתה בעבר "אשת חיל"[1]) היא דמות בדיונית של גיבורת-על המופיעה בחוברות הקומיקס של חברת DC קומיקס. דמותה הופיעה לראשונה בחוברת All-Star Comics #8 מדצמבר 1941, ונוצרה על ידי ויליאם מולטון מרסטון. דמות זו היא המפורסמת ביותר שבין גיבורות-העל והיא אחת משלושת גיבורי-העל (יחד עם סופרמן ובאטמן) שפורסמו מאז הקמתה של חברת DC. בנוסף, היא נחשבת לאחת מ"השילוש של יקום DC" יחד עימם.

וונדר וומן היא דיאנה, נסיכת האמזונות (המבוססות על המיתולוגיה היוונית) ושגרירתן בעולם. היא עוצבה בידי מרסטון כבעלת יכולות על-אנושיות וכלים שניתנו לה על ידי האלים האולימפיים, על מנת להביא שלום, אהבה ואחווה לעולם שסוע. בעיבוד העדכני לדמות, היא קיבלה את מאפייניה ואת כוחותיה מהאלים - יופי כשל אפרודיטה, חכמה כשל אתנה, כוח פיזי כשל דמטר, ואינסטינקטים חייתיים כשל ארטמיס.

דמותה של וונדר וומן מדורגת במקום החמישי ברשימת מאה גיבורי העל הגדולים לפי אתר IGN,[2] וכן במקום ה-20 ברשימת 50 דמויות הקומיקס הגדולות של כל הזמנים לפי מגזין אמפייר.[3] את דמותה של וונדר וומן בסרטי היקום הקולנועי של DC "באטמן נגד סופרמן: שחר הצדק", "וונדר וומן", "ליגת הצדק" ו-"וונדר וומן 1984" מגלמת גל גדות.

היסטוריה פרסומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פיתוח הדמות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויליאם מולטון מרסטון שימש כיועץ חינוכי ל-All-American Publications ו-National Periodicals, שתי חברות שאוחדו מאוחר יותר ל-DC קומיקס, וזאת לאחר שראה בקומיקס פוטנציאל חינוכי גדול. בתחילת שנות ה-40, יקום DC נשלט בידי גיבורי על זכרים כסופרמן, באטמן וגרין לנטרן. מרסטון, פסיכולוג וממציא בדיקת לחץ הדם אשר הובילה לבדיקת הפוליגרף, הציג בפני מייסד חברת All-American Publications מקס גיינס רעיון ליצירת גיבורת על. גיינס הסתקרן מרעיונו של מרסטון ואישר לו להמשיך. לצורך הכתיבה, השתמש מרסטון בשם עט - שילוב שמו האמצעי שלו ושמו של גיינס, צ'ארלס מולטון. את דמותה של וונדר וומן פיתח ביחד עם אשתו, אליזבת הולוויי מרסטון, ועם סטודנטית שלו לשעבר, אוליב ביירן.

בניגוד לתפיסה המקובלת וונדר וומן לא הייתה האישה גיבורת העל הראשונה - עלילותיה של Black Fury (זעם שחור) פורסמו חודשיים לפניה, אך נפסקו לאחר מספר גיליונות. לעומתה, הצלחת וונדר וומן סללה את הדרך לדמות גיבורת העל.

עמוד ראשי
ראו גם – תור הזהב של הקומיקס

הופעת הבכורה של וונדר וומן הייתה ב-All Star Comics #8 (דצמבר 1941). לאחר חשיפתה בחוברת ה-DC השנייה הנמכרת ביותר, זכתה לתפקיד אורח ב-Sensation Comics #1 (ינואר 1942) ושישה חודשים לאחר מכן קיבלה כותר על שמה. בכך הפכה לגיבורת העל הראשונה בעלת סדרה משלה. עד מותו ב-1947 כתב מרסטון את כל עלילות וונדר וומן. הארי ג'. פיטר אייר את הסדרה ונתן לקומיקס מראה פשטני ונשי.

תוך זמן קצר הפכה וונדר וומן לארכיטיפ האישה המושלמת, כשהיא משתמשת בלאסו הקסום, בצמידים חסיני כדורים ובאימון האמזונות. היא הייתה יפה, אינטֶליגנטית, חזקה אך גם רגישה. באותו זמן, מקור כוחותיה היה "ריכוז האמזונות", ולא מתנת האלים, כפי שהוצג בסיפורים מאוחרים יותר. "לאסו האמת" שלה נוצר מאבנט הקסם של אפרודיטה, והוא נועד לאלץ את כל הנלכדים בו לספר את האמת. כאשר אתה לכוד בלאסו האמת זה בלתי אפשרי לשקר.

בסיפור המקור של הדמות, סטיב טרבור - קצין מודיעין בצבא ארצות הברית - התרסק עם מטוסו באי גן עדן, ביתן המבודד של האמזונות. הנסיכה דיאנה טיפלה בו וכן התאהבה בו. כשהאלה אפרודיטה הכריזה שזהו זמנה של אמזונה לערוך מסע לעולם הגברים כדי להילחם בנאצים, החל טורניר שמטרתו לקבוע מי מהן תיבחר. אף על פי שנאסר עליה להשתתף על ידי אמה, המלכה היפוליטה, הנסיכה דיאנה השתתפה בתחרויות תחת מעטה. כאשר ניצחה, נכנעה אמה ואיפשרה לה להפוך לנציגתן בעולם הגברי. דיאנה החזירה את טרבור לעולם החיצון ואימצה זהות סודית כאחות צבאית כדי לשמור עליו. בסופו של דבר שכר אותה טרבור לעבודה כעוזרת שלו. וונדר וומן נעזרה באחוות בנות ההולידיי בראשות אטה קנדי, שעד מהרה הפכה לחברה הבולטת היחידה, בעלת אופי ייחודי ונטייה לומר "Whoo-Whoo" ללא הפסקה, כך נהפכה לדמות קבועה בסדרה לצד דיאנה וסטיב טרבור.

במהלך שנות ה-40, כריכות החוברות הרבו לתאר נשים כבולות כשפיהן חסומים. לדבריו של מרסטון, שהיה פסיכולוג בבתי כלא, התאוריות מאחורי הסיפורים נגעו בשיקום פושעים. ואכן, משחר פרסומה, לא הסתפקה וונדר וומן בתפיסת פושעים, אלא גם ניסתה להחזירם למוטב באי הטרנספורמציה - אי קטן ליד גן עדן, ובו מתקן שיקום לפושעים שנבנה על ידי האמזונות.

באותה תקופה הצטרפה וונדר וומן לחברת הצדק של אמריקה, קבוצת גיבורי העל הראשונה, והייתה האישה הראשונה בקבוצה. היא שימשה כמזכירה של הקבוצה על אף שהייתה אחת מחבריה החזקים.

עם מותו של מרסטון ב-1947, הכתיבה עברה לידי רוברט קניגר. הארי ג'. פיטר המשיך לאייר את הסיפורים. בכתיבתו של קניגר, נהייתה וונדר וומן גיבורת על רגילה ופחות פמיניסטית. פיטר המשיך בכתיבת הסדרה עד חוברת #97, ופוטר בשל גילו המתקדם. בסיפורים שבאמתחתו יכולותיה גברו. העגילים שלה נתנו לה את האפשרות לנשום בחלל, הכתר שלה התגלה כבומרנג חזק ובלתי שביר ובעזרת צמידיה יכלה לתקשר עם אי גן העדן. נוסף על כך היא הטיסה מטוס בלתי נראה.

עמוד ראשי
ראו גם – תור הכסף של הקומיקס

ב-1954 פרסם דוקטור פרדריק ורתהם את ספרו "פיתוי התמימים", שטען כי מדיום הקומיקס תרם לעבריינות נוער. כדי להתמודד עם ביקורתו של ורתהם ולאחר דיון סנאט, התארגנו מספר מו"לים ליצירת הרשות לקוד הקומיקס, ארגון שמטרתו סיווג מגזיני הקומיקס לגילאים וצנזורם במקרים מסוימים. במקביל וונדר וומן החלה להתאהב בדמויות גבריות בתחילה בסטיב טרבור וכשהתחיל תור הכסף של הקומיקס התאהבה גם ב"בן הים" וב-"Birdman".

הכותר עבר שינויים רבים מאמצע שנות החמישים ולאורך כל שנות השישים. המאייר הארי ג'. פיטר הוחלף ברוס אנדרו ומייק אספוזיטו וסיפור המקור של הדמות חודש (בחוברת #105), כאשר כוחותיה הגיעו כמתנה מהאלים, והיא נועדה להיות "יפה כאפרודיטה, חכמה כאתנה, חזקה מהרקולס וזריזה ממרקוריוס". שינויים נוספים כללו הסרתן של כל ההתייחסויות למלחמת העולם השנייה והענקת יכולתה של וונדר וומן לרחף מעל זרמי האוויר, כמו גם קביעת החוק לפיו אי גן העדן יושמד אם תדרוך בו כף רגלו של אדם נוסף.

מספר שנים לאחר מכן, חברת DC קומיקס הציגו את מושג ה"מולטי-יקום", ונקבע כי וונדר וומן מתור הכסף אכלסה את ארץ-1, כאשר וונדר וומן מתור הזהב אכלסה את ארץ-2. בשנות השישים, השתמש כותב הסדרה הקבוע, רוברט קניגר, במספר גימיקים שהצליחו עם דמותו של סופרמן. בדומה לסופרבוי, נוצרה הקריירה ה"סודית" של וונדר וומן כנערה - וונדר גירל. הכותב בוב האני, שכנראה לא היה מודע לכך שוונדר גירל אינה דמות נפרדת, צירף אותה לקבוצה החדשה שיצר, הטיטאנים הצעירים, ביחד עם דמויות המשנה רובין, קיד פלאש וספידי. מספר שנים מאוחר יותר, זכתה הוונדר גירל (שהפכה לדמות ביקום של DC לאחר הצטרפותה לטיטאנים הצעירים) לסיפור מקור משלה, בו התגלה שהיא למעשה דונה טרוי, יתומה שדיאנה אימצה ובטיפול שעברה באמזונאס ניתנו לה כוחות על.

בסוף שנות ה-60 שינתה סדרת וונדר וומן את אופייה והתקרבה יותר לסדרות ריגול מאשר לגיבורי על.
עמוד ראשי
ראו גם – תור הארד של הקומיקס

בסוף שנות השישים וונדר וומן ויתרה על כוחותיה כדי להישאר בעולם הזה. היא בחרה שלא לנסוע עם האמזונות ליקום אחר, שם יוכלו להחזיר לעצמן את הקסם שאבד להן. כעת בעלת בוטיק מוד, דיאנה מצאה מורה רוחני סיני בשם אי צ'ינג. בהדרכתו למדה אמנויות לחימה רבות, ופעלה כסוכנת חשאית. המבנה החדש של הסדרה התבסס יותר על תוכניות ריגול מאשר גיבורי על, בניגוד לרוב יקום DC. כדי להדגיש את השינוי, עורכי הסדרה מחקו את כל קשריה לעולם גיבורי על, כשהחשוב ביניהם הוא הריגת סטיב טרבור (אף על פי שהוא שב בהמשך). מקרה יוצא דופן היה עימות אחד על אחד שהיה לה עם קאטוומן. דמותה דמתה יותר לגרסת תור הזהב של הקנרית השחורה.

שינוי זה עורר תמיכה והתנגדות. מספר מבקרים קיבלו בברכה את המעבר מגיבורת על מגוחכת לגיבורה בעלת אופי רציני יותר. אחרים הרגישו שהקומיקס מזניח את ההיסטוריה שלו. עטיפה שנויה במחלוקת הציגה את דיאנה יורה במטוס, בניגוד מוחלט לאופן הפעולה של וונדר וומן, כאשר דיאנה "החדשה" הרגה לא רק כדי להגן.

הפורמט החדש משך מספר כותבים שבדרך כלל לא מקושרים עם קומיקס. החשוב שבהם הוא סמואל דלאני, שכתב שתי חוברות בסדרה.

בשנות ה-70 המוקדמות קיבלה דיאנה בחזרה את כוחותיה ואת תלבושתה. לחלק מחזרתה אחראית פעילת זכויות האדם גלוריה סטיינם, שגדלה על הרפתקאותיה של וונדר וומן ונפגעה לראות את גיבורת העל המפורסמת ביותר גוועת ללא כוחותיה. הגיליון הראשון של מגזין Ms. מציג את וונדר וומן בתלבושת שנות ה-40 שלה על העטיפה ומכיל מאמר על הדמות. אירוני, משום שהשינוי בפורמט היה במקור הכרה בתנועת הפמיניזם. עידן האי צ'ינג, חרף המחלוקת, המשיך לצבור תאוצה, גם בשנים שבאו לאחר מכן, בקומיקס ובעיבודים קולנועיים. העונה השנייה וכן השלישית של סדרת הטלוויזיה בכיכובה של לינדה קרטר שאלו מאפיינים בולטים מדמות דיאנה בשנות ה-70.

הכותב והעורך רוברט קניגר שב למקורותיה של הדמות, ולמשך השנה הראשונה הוא הסתמך על סיפורים מתור הזהב. לאחר מכן, בסדרת חוברות שנמשכה תקופה של שנתיים תואר ניסיונה של וונדר וומן להתקבל מחדש לליגת הצדק ממנה פרשה. כדי להוכיח את עצמה, עברה 12 "מבחנים" (אנלוגיה למבחניו של הרקולס), כשעל כל אחד מהם פיקח חבר צוות אחר.

לאחר חזרתה של וונדר וומן לליגת הצדק, DC קומיקס הזמינו שינוי פורמט נוסף. הפופולריות של סדרת הטלוויזיה בכיכובה של לינדה קרטר, שהתרחשה במלחמת העולם השנייה, הביאה לכך שהקומיקס יתרחש גם הוא בזמן זה הודות לעקרון ה"רב-יקום" שוונדר וומן "המקורית" של שנות הארבעים וזו של שנות השבעים חיו בשני יקומים מקבילים. מאוחר יותר, כשסדרת הטלוויזיה שינתה את זמן התרחשותה לשנות ה-70, עשה כך גם הקומיקס. בסוף שנות ה-70 נהרג סטיב טרבור בשנית.

בתחילת שנות ה-80 נכתב סיפור מקורה של הדמות פעם נוספת על ידי ג'רי קונוויי. הודות לעקרון ה"רב-יקום", סטיב טרבור הוחזר לחיים והתרסק שוב באי גן העדן. החל מחוברת Wonder Woman #288 (פברואר 1982), השתנתה תלבושתה של וונדר וומן וכן הוצג הסמל המסחרי החדש של הדמות על העטיפה, בצורת WW מסוגנן.

וונדר וומן מתור הארד נלחמה מספר קרבות אפיים וראתה מספר כותבים נוספים עד לחתונתה עם סטיב טרבור בחוברת האחרונה, Wonder Woman #329 (פברואר 1986). כתוצאה מהשינויים שנעשו באירוע הקרוסאובר המשבר בעולמות האינסופיים, קיומם של וונדר וומן וסטיב טרבור מארץ-2 נמחקו כליל מעל דפי ההיסטוריה. וונדר וומן מארץ-2 לא נהרגה בסיפור זה, אלא חזרה בזמן לתקופת יצירתה, בכך התאפשר האתחול המחודש לסדרה.

אחרי המשבר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
Wonder Woman Vol 2 #1. תחילת העידן המודרני של הדמות.
עמוד ראשי
ראו גם – העידן המודרני של הקומיקס

ב-1987, החזיר הכותב גרג פוטר את הדמות ליקום DC, ובמשך מספר חודשים תכנן וכתב את עלילות הדמות עם העורך ג'ניס רייס, ושאב מחקרים מהמיתולוגיה היוונית. עם תחילת הסדרה הצטרף אליו ג'ורג' פרז כצייר ועוזר כותב. בחוברת השנייה של הסדרה עזב פוטר את מלאכת הכתיבה ופרז הפך לכותב היחיד. הקוראים והמבקרים ראו את תקופתו של ג'ורג' פרז כאחת מנקודות השיא של וונדר וומן.

בבריאתה החדשה, וונדר וומן הייתה דיאנה, נסיכה ושליחה מאי גן עדן לעולם בני האדם. יופייה היה מהמם, כמתנה מהאלה אפרודיטה, וחוכמתה הייתה כשל אתנה. מהרה היא שאבה את כוחה, מהסטיה את ידידותה לאש ומארטמיס את אחדותה עם חיות הפרא ואינסטינקטים של ציידת. היא לא שמרה את זהותה בסוד, ולא הייתה גיבורת העל הראשונה. דיאנה דיברה בשפת אבותיה בלבד, וריאציה של יוונית קלאסית, ולמדה אנגלית רק כשהגיעה לאמריקה. בכל זאת, דיאנה אומנה כלוחמת והשתמשה בכוח קטלני ללא נקיפות מצפון כשהיה צורך בכך. בתקופתו של פרז, דיאנה התמודדה עם מלחמות, אי-צדק, אי-שוויון, מוות וקונפליקטים המערבים את האלים היווניים.

דמויות המשנה של הקומיקס השתנו גם הן. לדוגמה, סטיב טרבור נהיה לקצין חיל האוויר והיה מבוגר בהרבה מדיאנה. כך נמנע הרומן המסורתי בין השניים. במקום זאת, היה סטיב טרבור מעורב בקשר רומנטי עם אטה קנדי, שהפכה לשוטרת צבאית מבוגרת. אויבתה של דיאנה, הצ'יטה, שונתה לאישה היכולה להפוך לחתולה פראית דמוית אדם, יצור המהווה יריב ראוי אפילו לדיאנה.

לאחר שפרז עזב את הסדרה, כותבים ואומנים רבים ניסו ללכת בדרכו וחיקו את עבודתו על הדמות, במידת הצלחה משתנה. ויליאם מסנר לואבס כתב את הדמות נאמנה למקור, והציג את דמותה של האמזונה אדומת השיער ארטמיס, שלקחה על עצמה את זהותה של וונדר וומן לפרק זמן קצר. אולם, האיורים הציגו את האמזונות בתלבושות מצומצמות ובתנוחות מיניות, מה שיצר ביקורת פמיניסטית. מאוחר יותר ניסה הכותב והצייר ג'ון ביירן להחזיר את הסדרה ליסודותיה, וזכה לביקורות מעורבות מהקהל. הכותב והצייר פיל חימנז יצר סדרה שדומה בדרכים רבות לזו של פרז, בעיקר בגלל קווי הדמיון בין איורי השניים.

המשבר האינסופי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

וונדר וומן לקחה תפנית אפלה במהלך שנת 2005, באירוע המשבר האינסופי. חוברת #219 בסדרה (החוברת התקשרה למיני סדרה Omac Project, המקדימה את המשבר) הסתיימה כשוונדר וומן חנקה למוות את מקסוול לורד במטרה לשבור את שליטתו על סופרמן. הפעולה הזאת באה בניגוד למסורת ארוכת השנים של הדמות, שהתנגדה להרג. פעולה זאת, ואלו שבאו אחריה, סיימו את חברותה עם סופרמן ובאטמן, ומעמדה נהיה מפוקפק בעיני רוב הגיבורים. העמוד האחרון של Omac Project הראה את Brother Eye משדר לכל העולם קטע ווידאו של וונדר וומן רוצחת את מקסוול לורד, כשאחריו מופיעה המילה רצח.

בחוברת #221, וונדר וומן מגנה על עצמה ממספר אומקים שתקפו אותה בביתה. במהלך החוברת, היא מגיעה לבית החולים כדי לעזור לנער פצוע, וצופה באנשים הרואים את הווידאו ומגיבים לו בפחד. Brother Eye הצליח להרוס את האמון שהיה לעולם בה. בתחילת המשבר האינסופי, סופרמן ובאטמן מפקפקים בה. הראשון רואה בה רוצחת בדם קר, ואילו השני רואה בה את התבטאות המחשבה שגרמה למספר חברי ליגת הצדק למחוק את זכרונותיהם של נבלים.

כדי להרע את המצב, ב-Brother Eye ,Infinite Crisis #2 מתנקם בה על הרצח של מקסוול לורד, ומוציא לפועל את השלב האחרון בפרויקט "אמת וצדק", הכולל פלישה לארץ האמזונות והשמדתן תוך ניצול כל אומק שנותר. דיאנה וחברותיה האמזונות, כעת מנוכרות מהעולם שבחוץ, נלחמות על חייהן. ב-Infinite Crisis #3, האמזונות מוכנות להשמיד את כל האומקים בעזרת נשק חדש ורב עוצמה. אך במהלך הקרב דיאנה מבינה ש-Brother Eye צופה ומשדר, והפעלת אלימות כה הרסנית מול תושבי העולם רק תחמיר את השלכות רצח מקסוול לורד. לאחר שהנשק The Purple Ray of Death מנוצל פעם אחת, וונדר וומן משכנעת את האמזונות לכבות אותו. היא קוראת לאלאנה, שמנהיגה את אי גן-העדן ואת האמזונות הנותרות לעבור לממד אחר. וונדר וומן, מצדה, מחליטה שלא להצטרף אליהן, ונשארת להילחם באומקים לבדה.

עיבוד למדיות נוספות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכרה ציבורית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 2016, לכבוד 75 שנה ליצירת הדמות הכריז האו"ם על וונדר וומן כשגרירה של כבוד להעצמת נשים ונערות,[5] אך כעבור חודשיים חזר בו הארגון מהכרזה עקב מחאה על השימוש במיניותה של הדמות.[6]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ כך כונתה במגזין בוקי ואף בסדרת הטלוויזיה ששודרה בשנות ה-70. בשנים אלו נהגו לתרגם לעברית בקפדנות ואף לעברת את שמות הדמויות בסדרות, בסרטים ובספרים.
  2. ^ Top 100 Comic Book Heroes: #5 - Wonder Woman
  3. ^ The 50 Greatest Comic Book Characters
  4. ^ בריאן טרואיט, Gal Gadot cast as Wonder Woman in Batman/Superman film, USA TODAY (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ אתר למנויים בלבד אחרי שנבחר גבר למזכ"ל, האו"ם יכריז על וונדר וומן שגרירה של כבוד, באתר הארץ, 16 באוקטובר 2016
  6. ^ Wonder Woman dropped from UN role for being too sexy








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%93%D7%A8_%D7%95%D7%95%D7%9E%D7%9F

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy